Saturday, 21 July 2012

Emping



Assalamualaikum,

Munkin ada yang tak kenal apa itu emping malah ada juga yang tak pernah dengar langsung perkataan Emping. Emping merupakan makanan ruji untuk sarapan pagi masyarakat melayu satu masa dulu. Ianya diperbuat daripada padi muda yang digoreng sehingga menjadi bertih, kemudian ditumbuk dengan lesung kaki supaya beras dan bertihnya menjadi leper seterusnya ditampi dengan gadang (Nyiru ) untuk mengasingkan sekam ( kulit padi ) dengan emping sama seperti mengasingkan beras dengan sekam secara tradisional.

Walaupun emping boleh dimakan begitu sahaja tapi untuk menjadikannya lebih enak dimakan ianya boleh diolah menjadi makanan yang begitu lazat dan berkhasiat. Diantaranya, dijadikan wajik, digaul dengan kelapa parut dan dijadikan serawa ( Emping berkuah santan dan telur).



Ini sarapan keh pagi tadi, emping lemak, emping yang digaul dengan kelapa parut dengan sedikit garam dan sedikit air masak. Kesemua bahan di ramas supaya emping menjadi lembut dan kenyal. Memang sedap dan sesuai untuk dijadikan sarapaan pagi sekali gus boleh mengenyangkan.

Nak cuba, emping boleh didapati dari pekan sari Kuala Lipis, dan Jerantut dan Raub. Temerloh dan Kuantan dan tempat lain tak pasti, tapi diKelantan banyakk.. Selamat mencuba.

Sekian Dulu.
Wassalam.

No comments:

Post a Comment